Stress


Een beetje stress en spanning horen bij het leven. Te weinig stress leidt tot verveling en een gezonde dosis stress helpt je optimaal te presteren.


Ongezonde stress ontstaat wanneer de draaglast langdurig groter is dan de draagkracht. Het lichaam geraakt uit balans en dat uit zich in een aantal geestelijke en fysieke verschijnselen.


Er zijn in grote lijnen maar 2 pistes om aan overmatige stress te ontsnappen:


  • ofwel de stress-oorzaken verminderen of wegnemen
  • ofwel de individuele veerkracht verhogen

Soms kunnen er zich ook situaties voordoen waardoor stress onvermijdelijk is, bv. omdat werkdruk en verantwoordelijkheid inherent zijn aan een bepaalde functie. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om op verantwoorde wijze te leren omgaan met tijdelijke hoge werkdruk en voldoende momenten van ont-stressen in te bouwen. Op die manier kan je lichaam de opgebouwde spanning weer tijdig loslaten.


Het is niet mogelijk met één techniek je stress als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen, en niet iedere techniek werkt bij iedereen even goed! Je moet je eigen pakketje samenstellen van ideeën en methoden die in jouw leven te integreren zijn. Maar… daar kan een coach je prima bij helpen!